SCHAPENHELD2023-05-26T20:16:33+02:00
SCHAPENHELD documentaire

SCHAPENHELD is geselecteerd op 150+ (gerenommeerde) internationale filmfestivals, officieel uitgebracht in de bioscoop in Nederland, België en Frankrijk, wereldwijd uitgezonden en won meer dan 25 internationale prijzen en meer dan 35 nominaties voor beste film, beste regie, beste cinematografie en beste editing.

 • SHEEP HERO awards Ton van Zantvoort
 • SCHAPENHELD DOCUMENTAIRE

SCHAPENHELD

Schaapsherder Stijn heeft een romantisch wereldbeeld, maar zijn idealisme botst met de harde realiteit van de moderne ondernemer. In deze aangrijpende en filmische documentaire zijn we dicht bij Stijn en zijn familie in hun zoektocht om de traditie levend te houden. Zal zijn strijd vruchten afwerpen of moet hij met de kudde meegaan?

regisseur: Ton van Zantvoort
producent: NEWTON film | seriousFilm
omroep: Omroep Brabant | KRO-NCRV
distributeur: Windmill Film Distribution
sales: Films Transit International
taal: Nederlands | Engelse, Franse, Spaanse, Griekse ondertitels
lengte:
81 minuten voor cinema/ tv | 58 min tv
formaat: UHD 3840 x 2160 | DCP 2K flat, 5.1, 1:85, 25 fps
ISAN: 0000-0004-D799-0000-O-0000-0000-2
categorie: Human interest, portret, milieu, erfgoed, traditie, marktwerking, neoliberaal,

SCHAPENHELD documentaire trailer

logline
Een traditionele schaapsherder wordt gedwongen te innoveren in een neoliberale wereld die haaks staat op zijn idealen.

synopsis (53 woorden)
Schaapsherder Stijn heeft een romantisch wereldbeeld, maar zijn idealisme botst met de harde realiteit van de moderne ondernemer. In deze aangrijpende en filmische documentaire zijn we dicht bij Stijn en zijn familie in hun zoektocht om de traditie levend te houden. Zal zijn strijd vruchten afwerpen of moet hij met de kudde meegaan?

Synopsis IDFA (175 woorden)
Zo’n tien jaar geleden leerde filmmaker Ton van Zantvoort de idealistische Stijn kennen als een opgewekte, relaxte man. Stijn is een van de laatst overgebleven, traditioneel werkende Nederlandse schaapherders. Met zijn schapen en drie trouwe viervoeters doorkruist hij natuurgebieden en landerijen, waarbij de grazende kudde het land op milieuvriendelijke wijze bewerkt. Maar van de romantiek en rust die we verbinden met het eeuwenoude beroep van herder is anno nu weinig overgebleven. Aanbestedingen worden steeds ingewikkelder en opdrachten lastiger binnen te halen, omdat grote bedrijven, goedkope Oost-Europese herders en slimme machines het qua kosten makkelijk van Stijn winnen.

Met de camera in zijn kielzog zwerft de herder door prachtige Nederlands landschappen, vol passie vertellend over zijn eeuwenoude beroep en de inventieve keuzes die hij maakt om overeind te blijven. Terwijl hij er alles aan doet om zijn bedrijf draaiende te houden, legt diezelfde camera echter ook vast hoe hij door aanhoudende stress verandert in een verbitterde man met een kort lontje. Prachtige natuurplaatjes, opnames van Stijns aangenaam chaotische gezinsleven en allerhande tragikomische conflictsituaties wisselen elkaar af.

Worried look

Synopsis (217 woorden)
Tien jaar geleden ontmoette regisseur Ton van Zantvoort een van de laatste traditionele schaapherders in Nederland. Stijn had het ideale leven, een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leefde in de natuur zoals we ooit allemaal deden en vaak nog naar verlangen. Door de jaren heen merkte de filmmaker echter hoe de ontspannen en opgewekte herder een steeds korter lontje kreeg en verbitterd raakte. Een traditionele herder die vanwege extreme stress van de een op andere dag zijn haren kwijt raakt: hoe paradoxaal is dat. Was het hoeden van schapen niet het meest ontspannen en romantische beroep ter wereld? ‘De stille heide is al lang niet meer zo stil. Er is oorlog op de hei’ vertelde Stijn en zo begon het verhaal.

Op observerende wijze toont de 81 minuten durende filmische documentaire de harde realiteit van een moderne ondernemer die probeert zijn bedrijf draaiende te houden. Stijn en zijn familie vechten om hun rustige en eenvoudige leven te behouden, maar dit blijkt steeds moeilijker te worden in een dichtbevolkte, moderne wereld waar de kracht van geld en massaproductie zwaarder weegt dan goede bedoelingen en trage tradities. In een overgereguleerde samenleving is zijn zoektocht naar vrijheid een strijd die bijna te moeilijk is om te dragen. Zal zijn strijd vruchten afwerpen of wordt hij gedwongen om met de kudde mee te gaan.

SCHAPENHELD synopsis

Regie statement

Jaren geleden ontmoette ik Stijn, een van de laatste Nederlandse traditionele schaapherders. Stijn had het ideale leven, een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leefde in de natuur zoals we ooit allemaal deden en vaak nog naar verlangen. Door de jaren heen merkte ik hoe de ontspannen, opgewekte herder een steeds korter lontje kreeg. Een traditionele herder die vanwege extreme stress van de een op andere dag zijn haren kwijt raakt: Hoe paradoxaal is dat. Was het hoeden van schapen niet het meest ontspannen en romantische beroep ter wereld? ‘De stille heide is al lang niet meer zo stil. Er is oorlog op de hei’ vertelde Stijn tegen mij.

We leven in een wereld die bepaald wordt door de economische wetten en dit is diep doorgedrongen tot een van de meest romantische beroepen op de wereld.

In veel opzichten lijk ik op Stijn. We leven allebei in een neoliberale wereld, die op gespannen voet staat met onze idealen. Ook ik heb gekozen voor een meer onzeker, creatief bestaan en om mijn idealen na te streven. Op mijn manier probeer ik bij te dragen aan een betere wereld door films over deze onderwerpen te maken. Ik ben ook een kleine ondernemer die niet aan innovatie kan ontsnappen. Willen we niet allemaal terug naar de natuur, terug naar het echte leven, daar waar het allemaal om draait? Maar hoe ver moet je gaan om je idealen te proberen te realiseren? En is het niet eenvoudiger om gewoon de kudde te volgen?

Ik zie de wereld om mij heen als een visueel, verhalende informatiebron. Het zien, de verwondering en het bewust ervaren van wat er om mij heen gebeurt, om dan dit gevoel bij de kijker teweeg te brengen. Als filmmaker ben ik op zoek naar onderwerpen die ogenschijnlijk het kleine en het alledaagse vertegenwoordigen, om vervolgens een groot universeel thema aan te snijden. Niet zozeer om een belerend statement uit te dragen, maar om de kijker aan het denken te zetten over onszelf, de wereld waarin we leven en dat wat ons als mens verbindt.

Mijn films gaan over mensen die ik ontmoet; over de wereld waarin we leven en hoe klein deze is geworden. Terugkijkend op mijn langere films dan hebben veel hoofdpersonages een vergelijkbare drijfveer. Mensen die vechten om hun dromen te verwezenlijken. Mensen die ons zorgeloze leventje een confronterende spiegel voor houden. Vaak zijn het mensen die de effecten van onze kapitalistische economie ondervinden. Een economie die alleen in stand te houden is als er genoeg groei is en winst wordt gemaakt. Daarom moeten we steeds meer consumeren en produceren in minder tijd. Het is een paradigma van oneindige groei op een eindige planeet. Hoewel steeds meer mensen dit besef krijgen, zijn er maar weinig die er iets aan doen. Mensen die tegen de stroom in gaan of koste wat kost hun idealen nastreven. Dat sprak me ook zo aan toen ik Stijn leerde kennen. Hij heeft bewust gekozen voor een andere, meer duurzame levensstijl. Maar is die manier van leven in onze huidige samenleving nog wel mogelijk?

SCHAPENHELD regisseur

over Stijn

Stijn is een gepassioneerde, sociale, wereldbewuste man. Vanuit een diepe overtuiging dat we beter met de wereld en met de dieren om moeten gaan, besloot hij twintig jaar geleden om schaapherder te worden en probeerde hij zelfvoorzienend te leven.

Het moderne neoliberale leven is echter moeilijk en zijn pure, compromisloze manier van leven lijkt steeds meer in strijd te komen met de wereld om hem heen. Een wereld die wordt aangedreven door geld, technologie en massaconsumptie. Een wereld die de voorkeur geeft aan degenen die ‘met de kudde meegaan’. Een wereld waarin het onmogelijk lijkt om zijn dromen waar te maken. Stijn is misschien geen geboren zakenman, maar het is vooral dit contrast tussen hoe de wereld zou moeten zijn en de realiteit die hem bitter heeft gemaakt. Stijn is een enorme doorzetter en blijft zoeken naar manieren om te overleven en zijn familie te onderhouden.

regisseur Ton van Zantvoort

TON VAN ZANTVOORT | REGISSEUR | PRODUCENT IMDB
Zijn werk als regisseur, cameraman en editor is vertoond op gerenommeerde filmfestivals zoals IDFA, Festival dei Popoli, Thessaloniki en VIFF en is wereldwijd uitgezonden op o.a. VPRO, ARTE/ZDF en Al Jazeera. Hij won meer dan een dozijn internationale prijzen voor beste regie, camera en montage waaronder op DOK Leipzig.

Joost Seelen coach

JOOST SEELEN | COACH | IMDB
Als documentaire coach concentreert hij zich op films die uitdagen en verrassen en een sterke signatuur dragen van de maker. Films die de kijker dicht bij de perceptie van de hoofdpersonages brengen en waarin de speciale en gespannen relatie tussen het individu en de omringende wereld een belangrijke rol speelt.

Schapenheld editing advies

RALF VERBEEK | EDITING ADVIES | IMDB

Je kunt zoveel trucs en manipulatie inzetten als je wil, maar het waarachtige, de eerlijkheid, raakt het hart van je publiek het sterkst. De aanloop naar dat hart raken verschilt. Daar speel ik graag mee. Het moet blijven verrassen namelijk.
ralffilm.nl

Schapenheld co editor

GYS ZEVENBERGEN | EDITING ADVIES | IMDB
Schrijven is menselijk, editen is goddelijk. Met meer dan 50 films op zijn naam en veel awards is hij volgens de regisseur een van ‘s werelds beste editors.
Hij is editor sinds 1985 en zijn films werden vertoond op de belangrijkste filmfestivals over de hele wereld.

Jeroen Goeijers geluids ontwerp Schapenheld

JEROEN GOEIJERS | MIXAGE | IMDB
De afgelopen 25 jaar componeerde hij muziek en deed hij het geluidsontwerp voor meer dan 200 films. Films die werden getoond en bekroond op vele internationale filmfestivals zoals TIFF in Toronto, IFFR in Rotterdam, IDFA in Amsterdam.

Roy Bemelmans music Composer documentaire herder

ROY BEMELMANS | COMPONIST | IMDB
“Subtlety and impact don’t have to be mutually exclusive.” In deze ene zin vat de componist de unieke muzikale handtekening samen die hem tot de voorhoede van de huidige generatie van nieuwe orkestcomponisten heeft gebracht. Zijn werk maakt parallellen met helden als James Horner, Max Richter en Mychael Danna.

Annerose Langeveld uitvoerend producent Schapenheld

ANNEROSE LANGEVELD | GELUID | PRODUCTIE | IMDB
Van geluid tot uitvoerend producent. Bij NEWTON film is Annerose onmisbaar als allround ondersteuning tijdens de gehele productie. Ze werkt al meer dan tien jaar samen met de regisseur en ze vullen elkaar perfect aan. Ze is toegewijd en werkte met grote precisie.

Olivier Nijs Additional sound SHEEP HERO

OLIVIER NIJS | EXTRA GELUID | IMDB
Wat onderscheidt een hengelaar van de goede geluidsman? Het vermogen om zeer kritisch te kunnen luisteren. Bescheiden op de achtergrond aanwezig, maar doortastend wanneer nodig.

Marc Thelosen coproducent

MARC THELOSEN | CO-PRODUCENT | IMDB
Marc is mede-oprichter en creatieve producent bij het in Rotterdam gevestigde productiebedrijf seriousFilm. Hij produceerde vele bekroonde kunstfilms, animaties, filmessays en documentaires en bereikte met zijn werk een groot aantal mensen over de hele wereld.

crew coproducent seriousFilm

KOERT DAVIDSE | CO-PRODUCENT | IMDB
Koert begon zijn carrière als scriptschrijver. In 2002 regisseerde hij zijn eerste lange documentaire The Flood. Zijn tweede lange documentaire Sybold van Ravesteyn | architect for eternity was seriousFilm’s eerste productie in 2005, sindsdien heeft hij meer dan 8 korte en lange documentaires afgeleverd.

productie stagiaire

IRIS VAN DE RIJT | PRODUCTIE STAGIAIRE
Tijdens de productie heeft Iris veel werk verzet. Ze was bij veel van de draaidagen, heeft weken lang mee gespot en rough cuts gemonteerd en een aantal opnames die ze heeft gemaakt, spelen een belangrijke rol in de uiteindelijke film.

met speciale dank aan
Stijn & Anna
Artuur & Midas
Loek & Margriet
Martin, Tim & Michael

script, regie & camera
Ton van Zantvoort

geluid
Annerose Langeveld
Iris van de Rijt
Olivier Nijs

montage
Ton van Zantvoort

montage advies
Joost Seelen
Ralf Verbeek
Gys Zevenbergen
Barbara Hin

muziek
Roy Bemelmans

mixage
Jeroen Goeijers

visual effects & grading
NEWTON film

grading advies
Ramon de Jong

deliveries
Rob Maas

productie stagiair
Iris van de Rijt

artwork
newton solutions

producent seriousFilm
Marc Thelosen
Koert Davidse

producent NEWTON film
Ton van Zantvoort

uitvoerend producent NEWTON film
Annerose Langeveld

eindredactie Omroep Brabant
Lout Donders

eindredactie documentaires KRO-NCRV
Jelle Peter de Ruiter

productieleider documentaires KRO-NCRV
Yolande van der Blij

distributie
Windmill Film Distribution

distributeur
Wallie Pollé

world sales
Films Transit International

sales agent
Jan Rofekamp

met dank aan:
Familie Hilgers, Familie van Diepen, Martin blaauwgeers, Michael Colart, Tim van delft, Daphne Hogeweg, Patrick learbuch, Bert Klerks, Alle herders en vrijwilligers, Gilde van traditionele schaapherders, Marcel van Silfhout, Nyeleni forum , Nederlandse delegatie, Sylvia Kay, TNI/ FIAN, Jildou Friso, Elske Hageraats, Lars Veraart, Guus Geurts, ASR Vastgoed, Harry Breviers, Marianne Oostveen, Radio 1 Langs de lijn, Renze Klamer, Robbert Meeder, RTL4, Herman den Blijker, De Druiventros, Familie Mutsaers, Beheermaatschappij Leermakers, Hein Koenraad, Daisy Lane Tilburg, Sabine Wijsman, Michael Wirken, BNN Rare Jongens, Valerio Zeno, Jelle de Beule, Leo Alkemade, De slachterij, Basisschool Tilburg, Gemeente Goirle, Streekpark Klein Oisterwijk, Fijnproevers en Smaakbarbaren, Kerststal Buurtcomité Aarle Poppel en Ijssalon ‘t Moontje, Wouter Verhoeven, Rutger Hesseling, Etienne van Nuland, Koen van Grinsven, Giel van Schaijk, Meike van Zandvoort, Maureen Prins, Marcel Melchers, Stijn van Eekelen, familie van Zantvoort, Radius College, AKv St Joost, Noortje van de Sande, Anke van Diejen, Wallie Pollé, Jan Rofekamp en iedereen die de film mede mogelijk heeft gemaakt.

Deze film is geproduceerd door NEWTON film en seriousFilm in coproductie met Omroep Brabant en KRO-NCRV. Deze film is tot stand gekomen met steun van Het Mediafonds, het Nederlands Filmfonds en Brabantse Beauties.

SHEEP HERE partners

© 2018 NEWTON film | seriousFilm | Omroep Brabant | KRO-NCRV

please use one of the main stills

SHEEP HERO poster image Stijn Hilgers
SHEEP HERO Stijn

alternative stills

SHEEP HERO | Shepherd
SHEEP HERO | documentary | cow
SHEEP HERO | Heathlands

English artwork (Dutch below)

SHEEP HERO documentary flyer A5 large
SHEEP HERO documentary flyer A5 large
SHEEP HERO documentary poster
SHEEP HERO documentary poster close up
SHEEP HERO documentary flyer
SHEEP HERO flyer minimal - square

Dutch artwork

SCHAPENHELD documentaire
SCHAPENHELD documentaire
SCHAPENHELD - flyer vierkant

De documentaire SCHAPENHELD ging in première op het IDFA en eindigde als de hoogst scorende Nederlandse film in de publieksprijs top 10. Op het DOCfeed Film Festival in Eindhoven werd de film in 4 zalen vertoond als openingsfilm waarna deze maandenlang te zien was in meer dan 70 Nederlandse filmtheaters en bioscopen. SCHAPENHELD ontving lovende recensies met 4 en 5 sterren in vrijwel alle grote nationale kranten en tijdschriften. Internationaal, met de titel SHEEP HERO werd de film geselecteerd voor meer dan 150 gerenommeerde internationale filmfestivals, waaronder Vision du Reel, DOK.fest Munchen, GZDOC, Docs Against Gravity, DOC NYC, Thessaloniki Documentary Festival, DOKUFEST, en vele andere filmfestivals. De film won meer dan 25 internationale prijzen en meer dan 35 nominaties voor beste film, beste regie, beste cinematografie en beste editing, allemaal uitgevoerd door regisseur Ton van Zantvoort. SHEEP HERO werd ook uitgezonden op tv in verschillende Europese landen en vertoond in de bioscoop in België en Frankrijk onder de naam NO WAY. De film heeft meer dan 1 miljoen kijkers bereikt en heeft bijgedragen aan wetswijzigingen in Nederland.

download Nederlandse pers kit als PDF

download Engelse presskit als PDF

1. Hoe lang duurde het project?
10 jaar geleden ontmoette ik Stijn. De financiering en het script duurde anderhalf jaar. De opnames bedroegen twee jaar en de editing anderhalf jaar. In totaal 5 jaar.

2. Waarom heb je voor deze manier van vertellen gekozen?
Ik wilde het verhaal vertellen op een observerende filmische wijze a la cinema vérité, zonder een voice-over en met zo min mogelijk interviews. Het punt dat ik wil maken moest niet te drammerig aanwezig zijn. De kijker moet het gevoel hebben dat hij dit zelf ontdekt.

3. Wat wilde je vertellen?
In hoeverre is het mogelijk in onze neoliberale wereld om niet de kudde te volgen? En als we kiezen om anders te leven worden we daar dan wel gelukkiger van? We leven in een wereld die bepaald wordt door de economische wetten en dit is diep doorgedrongen tot een van de meest romantische beroepen op de wereld. In de film komt Stijn erachter dat herders zijn erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Maar wat heb je daar aan, als je leven onmogelijk wordt gemaakt door regelgeving en marktwerking en je ieder jaar 30.000 euro te kort komt?

4. Welke artistieke keuzes heb je gemaakt?
Vrijwel alles is bewust gedaan. Ik heb alles expliciet handheld gedraaid met een groothoek lens om zo van dichtbij de constante beweging en spanning van de situatie vast te leggen. Zoveel mogelijk met een diafragma van 1.7 en dus weinig scherpte diepte om elementen en personen te isoleren. Ik heb –voor zover mogelijk- alles gedraaid in de schemering. De zon schijnt alleen in het begin van de film en deze maakt al snel plaatst voor regen, mist, sneeuw, wind en de nacht. Er is ook in de post veel regen, sneeuw en wolken toegevoegd. In de scriptfase had ik al besloten om de film in complementair kleurcontrast ‘blauw en oranje’ te graden, wat de spanning en onderdrukking onderstreept.

5. Wat was moeilijk in het proces?
Het maken van een film gaat nooit over een nacht ijs. Tijdens het hele proces maak je jaren lang keuzes die je uiteindelijk brengen tot de uiteindelijke film. Het is altijd een lange, interessante zoektocht en puzzel. Dat is ook wat het interessant maakt.
Bij deze film was het met name in de editing erg lastig om de exact gewenste balans te vinden in het karakter van Stijn, tussen enerzijds de liefhebbende vader en gepassioneerde herder en anderzijds de gestreste ondernemer. Ik begreep Stijn en zijn gedrag heel goed, maar omdat ik tijdens de opnames erg gefocust had op de stress kregen mensen wel een verkeerd beeld. Tijdens diverse test screenings was ook duidelijk verschil te merken tussen hoe Stijn over kwam bij Brabanders en mensen uit bijvoorbeeld de randstad.

Ook met het einde van de film heb ik heel erg lang geworsteld. De situatie in de realiteit veranderde ook steeds, waardoor ik de film nog niet af wilde maken. Uiteindelijk ben ik zeer tevreden.

Trouw “Filmmoment van 2019, niet te missen!”
Volkskrant ★★★★ “Een visuele ode aan een oerlandschap. En als er een ooit een prijs bestaat voor de mooiste drone-filmbeeld mag Schapenheld winnen.”
Nederlands Dagblad ★★★★ “Schapenheld laat je echt meeleven met Stijn.”
Indebioscoop ★★★★★ “een ijzersterke film”
Filmvandaag ★★★★ ½ “Alles klopt aan Schapenheld. Er is een compleet verhaal, afgewisseld met prachtige beelden en schitterende personages. Niets hiervan zou misstaan in een speelfilm.”
De Protagonisten ★★★★ Een aanrader. De beelden zijn prachtig – ook Nederland heeft hele mooie natuur – en oprechter dan Stijn kom je ze bijna niet meer tegen.
De Standaard ★★★★ Een gevoelig tijdsdocument
De Morgen ★★★★ Hypnotiserend mooi

NAAM TITEL MEDIUM DATUM SCHRIJVER/ PRESENTATOR
tip Volkskrant Aanraders van de filmredactie voor IDFA Krant 28-10-18 Bor Beekman, Floortje Smit
x RTL4 – 5 uur Live IDFA Special TV 26-11-18 Daphne Bunskoek
tip NPO2 VPRO IDFA Publieksprijks TOP 10 BEST OF IDFA TV 23-11-18 Nadia Moussaid
tip de Volkskrant ★★★★☆ De favorieten van de Volkskrant-recensenten: Schapenheld, JA en Opgediept Krant 22-02-19 Volkskrant redactie
tip Nederlands Dagblad ★★★★ Als je van het simpele leven alleen nog maar kunt dromen Krant 22-02-19 Boaz van Luijk
x Vice Money Een van de laatste schaapherders van Nederland gruwelt van zijn beroep Online 21-11-18 Jan van Tienen
x Vers Film en TV Oorlog op de hei Magazine 21-02-19 Rosie Zopfi
tip Trouw De kwetsbaarheid van de schaapherder Krant 21-02-19 Naïm Derbali
x Parool ★★★★ Ik begrijp de woede en stress van de herder Krant 20-02-19 Jos van der Burg
tip De DocUpdate meeslepende documentaire Schapenheld Online 19-02-19 Helmut Boeijen
tip InDeBioscoop ★★★★★ Een eenzaam schreeuwende idealist Online 19-02-19 Ries Jacobs
x Radio 1 OVT Onvoltooid Verleden Tijd Filmkenner Fellix Rottenberg top 3 op IDFA Radio 18-11-18 Jos Palm – Felix Rottenberg
tip De Protagonisten ★★★★ “oprechter dan Stijn kom je ze bijna niet meer tegen. “ Online 18-02-19 De Protagonist
x Radio 2 Wild in de middag Radio interview met herder Stijn Radio 16-11-18 Ruud de Wild
x NOS Radio 1 Journal Radio interview met herder Stijn Radio 16-11-18 Jurgen van den Berg
x Brabants Dagblad Bestaan van Herder is geen rozengeur en maneschijn Krant 16-11-18 Ben Ackermans
x BN DeStem Oorlogen uitvechten op de hei Krant 15-11-18 René van Peer
tip De Standaard (BE) ★★★★ De stresserendste job ter wereld Krant 14-05-19 Dorien Knockaert
x DeMorgen (BE) ★★★★ Schapenheld laat het bijzondere bestaan van een herder fabelachtig zien Krant 14-05-19 Bor Beekman
x De Sleutel Schapenheld toont strijd van een herder Krant 14-02-19 de redactie
x Eindhovens Dagblad ‘Schapenheld’ openingsfilm van DOCfeed in TAC Eindhoven: Oorlogen op de hei uitvechten Krant 14-02-19 René van Peer
x Radio Omroep Goirle Schapenheld regisseur Radio 11-02-19 Erik van Vliet
x In de Buurt Breda Bredase documentairemaker Ton boekt wereldwijd succes met ‘Schapenheld’ Online 11-02-19 Susanne de Bruin
x SEE NL – Filmfonds Never Follow the Flock Magazine 10-11-18 Nick Cunningham
x Radio 4 Opium Live uitzending 1 uur Radio 09-11-18 Andrea van Pol
x Bernhezer regio Oss Grootste documentaire festival ter wereld Krant 09-11-18 redactie
tip De Volkskrant Het herdersbestaan ontdaan van romantiek Krant 09-11-18 Floortje Smit
x Regio Oss Documentaire lijkt uit te groeien tot een succes Krant 07-11-18 redactie
tip VPRO gids Pastorale handel Magazine 04-06-19 Angela van der Elst
x Arena Lokaal Aangrijpende docu Schapenheld toont de strijd van Brabantse herder Online 03-02-19 Paul Verstegen
x IPMA project management vakblad Het maken van een documentaire film Magazine 01-12-18 Ariane Moussault
tip TROUW Dit worden de vijf filmmomenten van 2019 Krant 01-03-19 Belinde van de Graaf
x VRT NWS Docville 2019 van start: deze documentaires moet u gezien hebben Online 2019-03-27
x VRT NWS Een herder met zijn schapen op de hei, het is de mooiste manier van leven TV 2019-03-31 Saskia de Schutter
x Kerknet ‘Schapenheld’, de film die iedere pastor moet zien Magazine 2019-05-08 Lieve Wouters
x NPO Radio2 Timur show Schapenheld fragment over de Pyreneeën Radio 2019-06-10 Timur Perlin & Frank van ‘t Hof
x Vice Poland Jak naprawdę wygląda życie pasterza? Magazine 2019-05-05 Mateusz Góra
tip VPRO DocTalks DocTalk met regisseur Ton van Zantvoort TV 2019-06-10 Ersin Kiris
x Trending op Twitter #schapenheld Trending op twitter online 2019-06-10 divers
Warning: Undefined array key "image_data" in /customers/9/0/3/tonvanzantvoort.nl/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-slider.php on line 355 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/0/3/tonvanzantvoort.nl/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-slider.php on line 355 Warning: Undefined array key "image_data" in /customers/9/0/3/tonvanzantvoort.nl/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-slider.php on line 356 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/0/3/tonvanzantvoort.nl/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-slider.php on line 356 Warning: Undefined array key "image_data" in /customers/9/0/3/tonvanzantvoort.nl/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-slider.php on line 357 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/0/3/tonvanzantvoort.nl/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-slider.php on line 357 Warning: Undefined array key "image_data" in /customers/9/0/3/tonvanzantvoort.nl/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-slider.php on line 358 Warning: Trying to access array offset on value of type null in /customers/9/0/3/tonvanzantvoort.nl/httpd.www/wp-content/plugins/fusion-builder/shortcodes/fusion-slider.php on line 358

Trouw 03-01-2019 – Dit worden de vijf filmmomenten van 2019 – Schapenheld op 5!

 • Top-5-beste-films-2019-recensie-Trouw-best-of-SCHAPENHELD

Volkskrant 09-11-2018 / 28-10-2018

 • Ton van Zantvoort laat in Sheep Hero zien hoe het schaapsherderbestaan meer is dan een mooie zondagmiddag op de hei _ De Volkskrant
 • 2018_10_29_Volkskrant-IDFA aanraders-screen

De documentaire SCHAPENHELD is geëindigd met een 8.9 in de top 10 van beste films volgens het IDFA publiek. De audience award werd uitgereikt tijdens de live talkshow VPRO IDFA Audience Award 2018 op NPO2 op vrijdag 23 november om 22.55. Bekijk hier het gesprek met Nadia Moussaid, Ton van Zantvoort en vader Loek Hilgers.

RTL 4 – 5 uur Live – IDFA special (26-11- 2018)

Radio 2 Ruud de Wild ‘de Wild in de middag’ met Stijn (16-11-2018)

Radio 1 Felix Rottenberg IDFA aanrader (18-11-2018)

Radio 4 Opium Regisseur Ton van Zantvoort 1 uur te gast (9-11-2018)

Een gesprek over Schapenheld met muziek van mijn componist Roy Bemelmans en muziek uit films zoals Requiem for a dream, Arrival (Max Richter), en klassieker North & South.

 • Radio 4 - Opium - Vondel cs Ton van Zantvoort
 • Radio 4-opium-andrea-van-pol-Ton-van-Zantvoort

SEE NL – Filmfonds – November 2018 – Nick Cunningham

 • SEE_NL_Filmfonds
 • SEE_NL_IDFA_Ton-van-Zantvoort-

VRT NWS – aanrader SCHAPENHELD op nr 2

Docville 2019 van start: deze documentaires moet u gezien hebben

Bioscoop Gent tijdens Belgische Release

Bioscoop Gent tijdens Belgische Release

Ketelhuis Amsterdam tijdens Bioscoop release

Ketelhuis Amsterdam banner

Ketelhuis Amsterdam tijdens Bioscoop release

Deze documentaires moet je hebben gezien

De Groene Amsterdammer, 05-06-2019 Kudde, Walter van der Kooi

De Groene Amsterdammer - Walter van der Kooi

Brabants Dagblad | BN de Stem | 15-11-2018

 • Schapenheld---BNDeStem---15-11-2018
 • Brabants-Dagblad-Schapenheld_ton-van-zantvoort

Bernhezer | regio Oss 09-11-2018

 • DeMooiBernhezeKrant-Film-van-Heeschenaar-Ton-van-Zantvoort-op-IDFA-2018
 • 2018_11_07_Regio-Oss-Ton-van-Zantvoort-Schapenheld-

13-02-2019 | De Sleutel (Oss)| Schapenheld toont strijd van een herder

Oss sleutel Schapenheld toont strijd van een herder 13 februari 2019

13-02-2019 | ED Eindhovens Dagblad  | Oorlogen op de hei

Eindhovens Dagblad ED Oorlogen op de hei ene van peer Schapenheld Ton van Zantvoort 13 februari 2019

It’s just movies – November 2019 – US Premiere DOCNYC

 • Its-just-movies-DOCNYC

Modern Times Review – Another one bites the dust
(read pdf)

TIP
NAAM
TITEL
MEDIUM
DATUM
AUTEUR/ HOST
LINK
xVolkskrantAanraders van de filmredactie voor IDFAKrant2018-10-28Bor Beekman, Floortje Smit https://newtonfilm.nl/volkskrant-interview-ton-van-zantvoort-schapenheld/
xRegio OssDocumentaire lijkt uit te groeien tot een succesKrant2018-11-07https://newtonfilm.nl/schapenheld-in-top-10-beste-films-van-idfa/
tipVolkskrantHet herdersbestaan ontdaan van romantiekKrant2018-11-09Floortje Smithttp://www.deprotagonisten.nl/recensies/schapenheld/
xBernhezer regio OssGrootste documentaire festival ter wereldRadio 12018-11-09Martha Daamshttps://newtonfilm.nl/de-docupdate-revue/
xOpiumLive uitzending 1 uurRadio 22018-11-09Andrea van Polhttps://www.indebioscoop.com/recensie-schapenheld/
xSEE NL - FilmfondsNever Follow the FlockRadio 12018-11-10Nick Cunninghamhttps://newtonfilm.nl/trouw-de-vijf-filmmomenten-van-2019/
xBN DeStemOorlogen uitvechten op de heiOnline2018-11-15René van Peerhttps://newtonfilm.nl/volkskrant-aanrader-schapenheld/
xBrabants DagbladBestaan van Herder is geen rozengeur en maneschijnNPO22018-11-16Ben Ackermanshttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/2018_11_07_Regio-Oss-Ton-van-Zantvoort-Schapenheld-.jpg
xNOS Radio 1 JournalRadio interview met herder StijnRTL42018-11-16Jurgen van den Berg https://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/DeMooiBernhezeKrant-Film-van-Heeschenaar-Ton-van-Zantvoort-op-IDFA-2018.jpg
xWild in de middagRadio interview met herder StijnMagazine2018-11-16Ruud de Wildhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/Radio-4-Opium-Schapenheld-Ton-van-Zantvoort-small.mp3
xOVT Onvoltooid Verleden TijdFilmkenner Fellix Rottenberg top 3 op IDFAOnline2018-11-18Jos Palm - Felix Rottenberghttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/SEE_NL_IDFA_Ton-van-Zantvoort-.jpg
xVice MoneyEen van de laatste schaapherders van Nederland gruwelt van zijn beroepOnline2018-11-21Jan van Tienenhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/Schapenheld-BNDeStem-15-11-2018.jpg
tipVPRO IDFA PublieksprijksTOP 10 BEST OF IDFAKrant2018-11-23Nadia Moussaidhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/Brabants-Dagblad-Schapenheld_ton-van-zantvoort.jpg
x5 uur Live IDFA Special Radio2018-11-26Daphne Bunskoekhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/Radio-1-Journaal-over-SCHAPENHELD.mp3
xIPMA project management vakbladHet maken van een documentaire filmKrant2018-12-01Ariane Moussaulthttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/Radio-2-Ruud-de-Wild.mp3
xArena Lokaal.nlAangrijpende docu Schapenheld toont de strijd van Brabantse herderKrant2019-02-03Paul Verstegenhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2018/11/schapenheld-rottenberg.mp3
xIn de Buurt BredaBredase documentairemaker Ton boekt wereldwijd succes met ‘Schapenheld’Online2019-02-04Susanne de Bruinhttps://vicemoney.nl/2018/11/21/schaapherder-haat-zijn-werk/
xOmroep GoirleSchapenheld regisseur Online2019-02-11Erik van Vliethttps://youtu.be/aDoeCNwuHxU
xDe SleutelSchapenheld toont strijd van een herderOnline2019-02-14de redactiehttps://newtonfilm.nl/passie-als-driver-voor-succes/
xEindhovens Dagblad'Schapenheld’ openingsfilm van DOCfeed in TAC Eindhoven: Oorlogen op de hei uitvechtenKrant2019-02-14René van Peerhttps://www.arenalokaal.nl/arena/nieuws/aangrijpende-docu-schapenheld-toont-de-strijd-van-brabantse-herder
tipDe Protagonisten★★★★ “oprechter dan Stijn kom je ze bijna niet meer tegen. “Krant2019-02-18De Protagonisthttps://indebuurt.nl/breda/bredanaars/bredanaar-van-de-week/bredase-documentairemaker-ton-boekt-wereldwijd-succes-met-schapenheld~43594/
tipDe DocUpdatemeeslepende documentaire SchapenheldKrant2019-02-19Helmut Boeijenhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/02/Radio-Goirle-gesprek-Schapenheld-met-de-regiseur-Ton-van-Zantvoort.mp3
tipInDeBioscoop★★★★★ Een eenzaam schreeuwende idealistRadio 42019-02-19Ries Jacobshttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/02/Oss-sleutel-Schapenheld-toont-strijd-van-een-herder-2019_02_13-web-.jpg
tipTrouwDit worden de vijf filmmomenten van 2019Magazine2019-03-01Belinde van de Graafhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/02/Eindhovens-Dagblad_ED_Oorlogen-op-de-hei-Rene-van-peer-Schapenheld_ton-van-zantvoort-2019_02_13-web.jpg
tipNederlands Dagblad★★★★ Als je van het simpele leven alleen nog maar kunt dromenKrant2019-02-22Boaz van Luijkhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/06/SCHAPENHELD_Als-je-van-het-simpele-leven-alleen-nog-maar-kan-dromen-Nederlands-Dagblad.pdf
xParool★★★★ Ik begrijp de woede en stress van de herderKrant2019-02-20Jos van der Burghttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/06/Het-Parool-Ik-begrijp-de-woede-en-stress-van-de-herder-.pdf
tipDe Standaard (BE)★★★★ De stresserendste job ter wereldKrant2019-05-14Dorien Knockaerthttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/06/De-Standaard-De-stresserendste-job-ter-wereld.pdf
xDeMorgen (BE)★★★★ Schapenheld laat het bijzondere bestaan van een herder fabelachtig zienKrant2019-05-14Bor Beekmanhttps://www.demorgen.be/tv-cultuur/schapenheld-laat-het-bijzondere-bestaan-van-een-herder-fabelachtig-zien~b7fda205/
tipde Volkskrant★★★★☆ De favorieten van de Volkskrant-recensenten: Schapenheld, JA en OpgedieptKrant2019-02-22Volkskrant redactiehttps://www.volkskrant.nl/cultuur-media/de-favorieten-van-de-volkskrant-recensenten-schapenheld-ja-en-opgediept~bb6c27cc/
xVers Film en TV Oorlog op de heiMagazine2019-02-21Rosie Zopfihttps://www.versfilmentv.nl/magazine/oorlog-op-de-hei
tipTrouwDe kwetsbaarheid van de schaapherderKrant2019-02-21Naïm Derbalihttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/06/Ton-van-Zantvoort-De-kwetsbaarheid-van-de-schaapherder-Trouw-.pdf
tipVPRO gidsPastorale handelMagazine2019-06-04Angela van der Elsthttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/06/VPRO-Gids-Ton-van-Zantvoort.jpg
xVRT NWSDocville 2019 van start: deze documentaires moet u gezien hebbenTV2019-03-27
tipVRT NWS"Een herder met zijn schapen op de hei, het is de mooiste manier van leven"TV2019-03-31Saskia de Schutterhttps://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/31/een-herder-met-zijn-schapen-op-de-hei-het-is-de-mooiste-manier/
xKerknet‘Schapenheld’, de film die iedere pastor moet zienMagazine2019-05-08Lieve Woutershttps://www.kerknet.be/kerknet-redactie/video/%E2%80%98schapenheld%E2%80%99-de-film-die-iedere-pastor-moet-zien-5-duotickets
xNPO Radio2 Timur showSchapenheld fragment over de PyreneeënRadio2019-06-10Timur Perlin & Frank van 't Hofhttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/06/Radio-2-NPO2-Timur-Schapenheld_01.mp3
xVice PolandJak naprawdę wygląda życie pasterza?Magazine2019-05-05Mateusz Góra https://www.vice.com/pl/partners/vice-x-festiwale-2019/jak-naprawde-wyglada-zycie-pasterza
tipVPRO DocTalksDocTalk met regisseur Ton van ZantvoortTV2019-06-10Ersin Kirishttps://www.2doc.nl/documentaires/series/interviews/doctalks/2019/doctalks-schapenheld.html
xTrending op Twitter #schapenheld Trending op twitteronline2019-06-10divershttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/06/Trending-op-Twitter-.jpg
xBrabants DagbladLovende reacties op Twitter over Brabantse Stijn in documentaire Schapenheld: ‘bijzonder mooi, maar ook zeer triest’Krant2019-06-11Noëlle van den Berghttps://www.bd.nl/goirle/lovende-reacties-op-twitter-over-brabantse-stijn-in-documentaire-schapenheld-bijzonder-mooi-maar-ook-zeer-triest~ac1ba18b/
tipDe Groene AmsterdammerKuddeMagazine2019-06-05Walter van der Kooihttps://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2019/06/De-groene-amstedammer-beste-documentaire.jpg

Internationale film festivals

date
festival
additional
country
city
2018-11-17IDFA Competition | Top 10 best of IDFA The NetherlandsAmsterdam
2019-02-21Theatrical ReleaseIn 70+ cinemas for 2+ months more than 1000 screeningsThe NetherlandsAll major
2019-02-21DOCfeedOpening film The NetherlandsEindhoven
2019-02-21NVIFFAward for best film | best director Winner The NetherlandsAmsterdam
2019-03-06Thessaloniki Documentary FestivalInternational premiereGreeceThessaloniki
2019-03-08One World PragueRegional Jury Nominee | Czech premiereCzech republicPrague
2019-03-28Docville LeuvenBest International Documentary Nominee | Belgian premiere BelgiumLeuven
2019-03-28Millenium International Documentary Film FestivalLa Trois Distribution award | International competition BelgiumBrussels
2019-04-06Visions du RéelGrand Angle nomineeSwitserlandNyon
2019-04-13TIAFF -The NetherlandsTilburg
2020-04-24La Bibliothèque du Grand M-ToulouseFrance
2019-04-29European Cinematography AwardWinner of the Best European Cinematography AwardMultiple citiesEurope
2019-05-08DOK.fest MünchenGerman premiereGermanyMünchen
2019-05-10Docs Against Gravity Film FestivalWinner Best Documentary Green Warsaw Award | CompetitionPolandWarszawa
2019-05-15Theatrical Release Belgium in 8 venues BelgiumSeveral
2019-05-23Cinema PlanetaBest International documentary nominee MexicoGuernavaca
2019-06-01FICMECBest International Feature length Documentary NomineeCanary IslandsTenerife
2019-06-13MOOOV-BelgiumTurnhout
2019-06-18FIDADOCPrix du Public nomineeMoroccoAgadir
2019-08-03International Documentary Festival of IerapetraIerapetra Award nomineeGreeceCrete
2019-06-17New York Cinematography AWARDS (NYCA)Winner of the best documentary filmUSANew York
2019-06-25Pärnu Film FestivalEstonian People' s Award nomineeEstoniaPärnu
2019-07-20European Film Festival Palić (26th)Eco Dox nomineeSerbiaPalić
2019-07-27KGIFF Kranjska Gora International Film FestivalVitranc Award nominee SloveniaKranjska Gora
2019-08-02DokuFestBest Green Dox nomineeKosovoPrizren
2019-08-03Green Montenegro International Film FestSoul Ecology nomineeMontenegroPodgorica
2019-08-19West Europe International Film FestivalBest Feature Documentary & Best Cinematography In A Documentary Nominee BelgiumBrussels
2019-08-24Nacht van het Witte Doekoutdoor screeningThe NetherlandsDeurne
2019-08-25MakedoxBest International Feature documentary nomineeMacedoniaSkopje
2019-09-14MoldoxOfficial selectionMoldovaCahul
2019-09-22Split Film Festival (24th)Best International Features nomineeCroatiaSplit
2019-09-19Festiver Festival Barichara (9th)Best International Feature Film nominee + winner honorable jury mentionColombiaBarichara
2019-09-24Flahertiana International Documentary FestivalBest international documentary nomineeRussiaPerm
2019-09-30Dutch Film Festival (NFF, 39th)Golden Calf selection The NetherlandsUtrecht
2019-10-03NFFO Nature Film Festival OisterwijkOpening filmThe NetherlandsOisterwijk
2019-10-14Prince of Prestige Academy AwardsOfficial selectionUSAFlorida
2019-09-22Meetings in SiberiaOfficial selectionRussiaNovosibirsk
2019-10-04Västerås FilmfestivalBest International Documentary nomineeSwedenVästerås
2019-10-15Inconvenient Films FestivalAudience Choice Award nominee and Youth Jury Award nomineeLithuaniaVilnius
2019-10-09BIFED 2019Panarama sectionTurkeyBozcaada
2019-10-09One World SlovakiaBest International documentary nomineeSlovakiaBratislava
2019-10-10Ekofilm Film Festival (45th)Beauty of Nature nomineeCzech RepublicBrno
2019-10-10Golden Tree International Documentary Film FestivalOfficial opening filmGermanyFrankfurt
2019-10-17Alexandre Trauner ART/FILM FestivalOfficial selectionHungarySzolnok
2019-10-15Eberswalde Film Festival - Provinziale Best documentary nomineeGermanyEberswalde
2019-10-18Planet in FocusInternational competition nominee | North American premiereCanadaToronto
2019-10-17CineEco SeiaWinner Honourable mention and Best International Longas nomineePortugalSeia
2019-11-07DOC NYC (10th)International perspective and portrait section | US premiereUSANew York
2019-11-09Red Rock Film Festival (13th)Closing filmUSAUtah
2019-11-10Festival Tutti Nello Stesso PiattoOfficial competitionItalyTrente
2019-11-15Verzió International Human Rights Documentary Film FestivalAnthropocene sectionHungaryBudapest
2019-11-01Accolade Global Film CompetitionAward of Excellence: Film FeatureUSACalifornia
2019-11-01NYCA New York Cinematography AwardsBest Documentary Film USA 2019USANew York
2019-11-01Prince of Prestige Acadamy awardBest motion picture, best documentary and best cinematography nominee USA-
2019-11-09Leeds International Film FestivalUK premiereUKLeeds
2019-11-07Panorama of the European Film in EgyptEgypt premiereEgyptZawya
2019-11-15Strasburg Film FestivalOfficial competitionUSAStrasburg
2019-11-19FISFF Fiorenzo Serra Film FestivalWinner 2nd Best International Feature filmItalySassari
2019-11-23Nederland International Film FestivalWinner Best International Documentary Award and Audience awardUSAColorado
2019-11-26International Anthropological Film Festival (8th)Official selectionIsraelJeruzalem
2019-11-27FICMA Festival Internacional de Cine con Medios AlternativosWinner Best International Documentary AwardMexicoMexico City
2019-12-01LIDF London International Documentary FestivalBest International Documentary nomineeUKLondon
2019-12-09Iran International Documentary Film FestivalWinner special Jury mention and Best Full-Length Documentary NomineeIranTehran
2019-12-10GZDOCGolden Kapok Award NomineeChinaGuagnzhou
2019-12-12China International Green Film WeekselectionChinaBeijing
2020-01-18Alternative green weekHeinrich Boell Foundation, Schumannstrasse 8, 10117 BerlinGermanyBerlin
2020-01-08De RomaTurnhoutsebaan 286BelgiumBorgerhout
2020-01-15Cultuurcentrum Begijnhof DiestCitadel, 3290 BelgiumDiest
2020-02-01Rome Independent Prisma AwardsBest Feature Doc nomineeItalyRome
2020-01-31Florence Film AwardsOfficial finalist and winner of best original story ItalyFlorence
2020-03-21LA Festival of CinemaFinalistUSALos Angeles
2020-03-01JansstheaterLichemThe NetherlandsLochem
2020-03-19DCEFF - Environmental Film Festival in the Nation's CapitalOfficial selectionUSAWashington DC
2020-03-22Torino Underground Cinefest (7th)Winner best director feature filmsItalyTorino
2020-05-04EcozineOfficial opening filmSpainZaragoza
2020-05-11Ekotopfilm International Competition BratislavaSlovakia
2020-07-06Alternative Film FestivalWinner best documentary FeatureCanadaToronto
2020-07-25Woods Hole Film Festival (29th)Best feature documentary nomineeUSAMassachusetts
2020-08-03The 26th Shanghai TV FestivalMagnolia award for best documentary nominee ChinaShanghai
2020-08-16Krakow Green Film FestivalBest feature documentary nomineePolandKrakow
2020-09-01Salento Int'l Film Festival Winner best documentary ItalyTricase
2020-09-03Euganea Film Festival 2020Best International Film nomineeItalyPadua
2020-09-03FicLaPaz Festival Internacional de Cine de La PazBest Documentary Feature AwardBoliviaLa Paz
2020-09-12Greenscreen NaturfilmfestivalWinner best newcomerGermanyEckernförde
2020-09-14VI Apricot Tree Ujan International Documentary Film Festival in ArmeniaBest Documentary Feature nomineeArmeniaUjan
2020-09-14The International TV Broadcasters and Independent Producers Festival SIMFESTRomania -
2020-09-2318th Włodzimierz Puchalski International Nature Film FestivalWinner of the President of the Polish Filmmakers Association AwardPolandŁódź
2020-10-06Innsbruck Nature Film FestivalBest International Film nomineeAustriaInnsbruck
2020-10-08Pastoralismes et Grands EspacesOfficial selectionFranceLes Adrets
2020-10-08Workers Unite FestivalOfficial selectionUSANew York
2020-10-135x4 - Brandenburger Festivalkino TourThalia - FilmFestival CottbusGermanyPotsdam
2020-10-14French Theatrical Release for multiple weeksEspace Saint-Michel (first week 32 screenings)FranceParis
2020-10-14French Theatrical Release for multiple weeksLe ClubFranceGrenoble
2020-10-14French Theatrical Release for multiple weeksLe StarFranceStrasbourg
2020-10-14French Theatrical Release for multiple weeksLes VariétésFranceMarseille
2020-10-14French Theatrical Release for multiple weeks L'Espace MalrauxFranceChambéry
2020-10-15UNAFF United Nations Association Film FestivalOfficial selection/ Palo Alto/ San FransiscoUSAStanford
2020-10-16El Paso Film FestivalBest Documentary Feature Film nomineeUSATexas
2020-10-17United Nations Association Film Festival (UNAFF)official selectionStanford, CA USA
2020-10-255x4 - Brandenburger Festivalkino TourMovieland Berlin ErknerGermanyErkner
2020-10-295x4 - Brandenburger Festivalkino TourZempow - AutokinoGermanyWittstock/Dosse
2020-10-305x4 - Brandenburger Festivalkino TourBrandenburg - Event-TheaterGermanyBrandenburg
2020-11-12NorthwestFest International Documentary FestivalBest International Film nominee /audience award nomineeCanadaEdmonton Alberta
2020-11-16Europe On ScreenRealities sectionIndonesiaJakarta
2020-11-25Saratov Sufferings Film FestWinner of Ministry of Culture of the Saratov RegionSaratovRussia
2020-12-01Asti International Film Festival Official selectionItalyAsti
2020-12-02 6th Apricot Tree Ujan International Documentary Film Festival Winner Feature-Length Competition Grand Prix ArmeniaYerevanYerevan
2020-12-04Encuentro Internacional de Cineastas 2020Official selectionMexicoMonterrey
2020-12-07Ânûû-rû Âboro International Film FestivalOfficial selectionNew CaledoniaPoindimié
2020-12-12IndiecinemaOfficial selection Italy
2021-02-05Esto Es Para EstoOfficial selection MexicoMonterrey, Nuevo Leon
2021-06-01GRACE International Film FestivalCompetitionGermanyBerlin
2021-29-01Rain International Nature Film Festival International CompetitionIndiaKottayam
2021-02-047th International Peloponnisos Documentary Festival Main competitionGreeceKalamata
2021-06-18Formula MundiMain competitionGermany
2021-10-28Studio de BakkerijscreeningNetherlandsRotterdam
2021-11-18Universal Film Festival Best documentary Feature nomineeUSANew York
2022-06-23Greener ScreenscreeningJordanAman
2022-09-07SIFF Serbest International Film Festivalmain competition Moldova
2022-07-14Ecocupmain selection RussiaMoscow

via Picl.nl en in België in de Bioscoop

Gent – Sphinx Cinema |  Kortrijk Buda |  Leuven – Zed

Vertoond in o.a

Alkmaar – Filmhuis Alkmaar
Amersfoort – De Lieve Vrouw
Amsterdam – Het Ketelhuis
Amsterdam – Rialto
Amsterdam – EYE
Amsterdam – Melkweg
Amsterdam – StudioK
Apeldoorn – Gigant
Arnhem – Focus Arnhem
Assen – Filmliga Assen
Breda – Chasse Cinema
Bussum – Filmhuis
Castricum – Corso Bioscoop

Delft – Lumen theater
Dieren – Filmhuis Dieren
Enschede – Concordia
Den Bosch – Verkadefabriek
Den Haag – Filmhuis Den Haag
Eindhoven – NatLab
Geldrop – Filmhuis Hofdael
Goes – Podium ‘t Beest
Groningen – Groninger Forum
Haarlem – Filmschuur
Harderwijk – Filmhuis Harderwijk
Heesch – Filmhuis de Pas
Helmond – Cacaofabriek

Hilversum – Filmtheater Hilversum
Leeuwarden – Slieker Film
Leiden – Kijkhuis
Lelystad – Agora
Maastricht – Lumiere
Middelburg – Cinema Middelburg
Nijmegen – 042
Nijmegen – Lux
Oosterbeek – Filmhuis Oosterbeek
Oosterhout – Film op Locatie
Oudenbosch – Filmtheater FanFare
Rotterdam – LantarenVenster
Rotterdam – KINO

Schijndel – Filmclub Schijndel
Tiel – Agnietenhof Tiel
Tilburg – Cinecitta
Utrecht – LHC Louis Hartlooper Complex
Utrecht – Sprinhaver
Veendam – Filmhuis Van Beresteyn
Waalwijk – De Leest
Wageningen – Movie W
Zaandam – De Fabriek
Zierikzee – Filmtheater Zierikzee
Zwolle – Fraterhuis

SCHAPENHELD op TV

Omroep Brabant:
zaterdag 1 juni om 16:00
zondag 2 juni om 20:30

KRO-NCRV 2DOC – NPO2:
maandag 10 juni om 20:25
dinsdag 11 juni om 09:55

12 mei 2020 om 22.30 herhaling

Ton-Van-Zantvoort-Awards-SHEEPHERO

Awards

Status
Award
Festival
Country
Year
City
Month
date
WinnerBest Documentary FeatureLA Festival of Cinema USA2021Los AngelosApril17
WinnerMinistry of Culture of the Saratov Region awardSaratov Sufferings Film FestRussia2020SaratovNovember25
WinnerFeature-Length Competition Grand Prix 6th Apricot Tree Ujan International Documentary Film Festival Armenia2020YerevanDecember2
WinnerGrand Prix15ème Festival International du film Pastoralismes et Grands EspacesFrance2020GrenobleOctober11
WinnerGrand prize of the city of Innsbruck for the best Environmental documentaryINF Innsbruck Nature FestivalAustria2020InnsbruckOctober9
WinnerChristian Berger Cinematography AwardINF Innsbruck Nature FestivalAustria2020InnsbruckOctober9
WinnerPresident of the Polish Filmmakers Association Award18th Włodzimierz Puchalski International Nature Film FestivalPoland2020ŁódźSeptember23
WinnerBest documentary Salento Int'l Film FestivalItaly2020TricaseSeptember1
WinnerBest NewcomerInternational Green Screen Nature Film Festival Germany2020EckernfördeSeptember14
WinnerBest Documentary Feature AwardFicLaPaz (7th) International Film Festival BoliviaBolivia2020La PazSeptember9
WinnerBest Cinematography Award Woods Hole film festivalUSA2020M.A.August16
WinnerBest Documentary FeatureAlternative Film FestivalCanada2020TorontoJuly6
WinnerBest Cinematography AwardIndie Film AwardsJapan 2020TokyoMay31
WinnerNL Award Best Documentary of the yearNL Media event RPOThe Netherlands2020HilversumApril21
WinnerBest DirectorTorino Underground Cinefest (7th)Italy2020TorinoMarch29
WinnerMost Original Story Honorable mentionFlorence Film AwardsItaly2020FlorenceFebruary 4
WinnerSpecial Jury AwardCinema Vérité Iran2019TehranDecember16
WinnerBest International Documentary AwardFICMAMexico2019Mexico CityDecember3
WinnerBest International Documentary Award and Audience awardNederland International Film FestivalUSA2019ColoradoNovember28
Winner2nd Best International Feature filmFiorenzo Serra Film FestivalItaly2019SassariNovember25
WinnerHonourable mentionCine Eco SeiaPortugal2019SeiaOctober19
WinnerAward of Excellence: Film FeatureAccolade Global Film Competition USA2019CaliforniaAugust21
WinnerBest Documentary FilmNYCA New York Cinematography AwardsUSA2019New YorkJune16
WinnerHonourable mentionFestiver Barichara Green Film FestivalColombia2019SantanderOctober16
WinnerGreen Warsaw AwardMillennium Docs Against GravityPoland2019WarsawMay19
WinnerBest European Cinematography awardEuropean Cinematography Awards/ ECAEurope2019AmsterdamFebruary14
WinnerLa Trois Distribution awardMillennium Documentary FestivalBelgium2019BrusselsMarch28
WinnerBest Film and Best DirectorNVIFF New Vision International Film FestivalThe Netherlands2019AmsterdamFebruary21
NomineeTop 10 best of IDFA AudienceIDFA International Documentary Filmfestival AmsterdamThe Netherlands2018AmsterdamNovember24
NomineeBest Documentary Feature, Best Director, Best EditingIndie Film AwardsJapan 2020Tokyo
NomineeBest motion picture, best documentary and best cinematography nomineePrince of Prestige Acadamy awardUSA2019
NomineeRegional Jury AwardOne World PragueCzech republic2019
NomineeBest International DocumentaryDocville LeuvenBelgium2019
NomineeGrand AngleVisions du RéelSwitserland2019
NomineeBest International documentaryCinema PlanetaMexico2019
NomineeBest International Feature length DocumentaryFICMECCanary Islands2019
NomineePrix du PublicFIDADOCMorocco2019
NomineeIerapetra AwardInternational Documentary Festival of IerapetraGreece2019
NomineeEstonian People' s AwardPärnu Film FestivalEstonia2019
NomineeEco DoxEuropean Film Festival Palić (26th)Serbia2019
NomineeVitranc Award KGIFF Kranjska Gora International Film FestivalSlovenia2019
NomineeBest Green DoxDokuFestKosovo2019
NomineeSoul Ecology AwardGreen Montenegro International Film FestMontenegro2019
NomineeBest International Feature documentaryMakedoxMacedonia2019
NomineeBest International Feature documentarySplit Film Festival (24th)Croatia2019
NomineeBest International Feature filmFestiver Festival Barichara (9th)Colombia2019
NomineeBest International Feature documentaryFlahertiana International Documentary FestivalRussia2019
NomineeBest International Feature documentaryVästerås FilmfestivalSweden2019
NomineeAudience Choice Award and Youth Jury AwardInconvenient Films FestivalLithuania2019
NomineeBest International Feature documentaryOne World SlovakiaSlovakia2019
NomineeBeauty of Nature AwardEkofilm Film Festival (45th)Czech Republic2019
NomineeBest International Feature documentaryEberswalde Film Festival - Provinziale Germany2019
NomineeBest International Feature documentaryPlanet in FocusCanada2019
NomineeBest International Longas AwardCineEco SeiaPortugal2019
NomineeAudience AwardThessaloniki Documentary FestivalGreece2019
NomineeBest Film & Best CinematographyWest Europe International Film FestivalBelgium2019
NomineeBest International Feature documentaryGolden Tree International Documentary Film FestivalGermany2019
NomineeBest Documentary FeaturetteRed Rock Film Festival (13th)USA2019
NomineeBest International Feature documentaryFestival Tutti Nello Stesso PiattoItaly2019
NomineeBest International Feature documentaryLeeds International Film FestivalUK2019
NomineeBest International Feature documentaryStrasburg Film FestivalUSA2019
NomineeBest International Feature documentaryInternational Anthropological Film Festival (8th)Israel2019
NomineeBest International Feature documentaryLIDF London International Documentary FestivalUK2019
NomineeBest International Feature documentaryDOC NYC (10th)USA2019
NomineeFinalistNear Nazareth Festival ( NNF)Israel2019Afula
NomineeFinalist Best Documentary Feature LA Festival of Cinema USA2020Los Angeles
NomineeShanghai TV Festival (26th)Magnolia awardChina2020ShanghaiAugust

VERTONINGEN EN KORT NIEUWS

september 22nd, 2023|

VERTONINGEN Onze film  a WORLD to SHAPE, staat gepland voor enkele speciale vertoningen, zoals in Oosterhout op 8 oktober, waar de film wordt vertoond in combinatie met een heerlijk 3-gangen diner. Je kunt je ticket hier reserveren. Ik ben ook vereerd dat de film wordt vertoond op [...]

‘NO WAY’ NU IN FRANSE BIOSCOOP

oktober 14th, 2020|

NO WAY NU IN FRANSE BIOSCOPEN  SCHAPENHELD draait nu onder de titel NO WAY in de Franse bioscopen . De première vond plaats in een van de beste bioscopen van Parijs, de 109-jarige Espace Saint-Michel, die in de eerste week al 32 keer NO WAY vertoont. Deze week [...]

BESTE CAMERAMAN PRIJS & PRIJS VOOR BESTE FILM

oktober 9th, 2020|

Prijs voor beste cameraman en voor beste film Beste cameraman prijs en de hoofdprijs voor beste film Op vrijdag 9 oktober won Ton van Zantvoort weer twee prijzen voor zijn film SCHAPENHELD. Dit keer op het INF International Nature Festival in Innsbruck, Oostenrijk. De eerste prijs ontving [...]

SCHAPENHELD WORDT NO WAY IN FRANSE BIOSCOOP

september 14th, 2020|

SCHAPENHELD WORDT NO WAY IN FRANSE BIOSCOOP RELEASE Op 14 oktober is de Franse bioscoop release van SCHAPENHELD. Door de Covid-19 pandemie was de release erg lang uitgesteld. De film zal in diverse bioscopen door het hele land te zien zijn, onder de titel NO WAY. De première [...]

SCHAPENHELD: van vrije herder naar een huurhuisje

april 29th, 2020|

SCHAPENHELD: van vrije herder op de hei naar een huurhuisje in Winterswijk De film Schapenheld van Ton van Zantvoort over de Brabantse schaapsherder Stijn Hilgers, wordt 12 mei om 22.30 uitgezonden in KRO-NCRV 2Doc. De film was een wereldwijd succes en draaide op ruim 70 internationale festivals, [...]

NL AWARD WINNAAR

april 21st, 2020|

NL AWARD WINNAAR BESTE DOCUMENTAIRE VAN HET JAAR V olledig onverwachts belde vanmiddag Renzo Veenstra de hoofdredacteur van Omroep Brabant met het nieuws dat onze film SCHAPENHELD de NL Award heeft gewonnen! SCHAPENHELD was genomineerd samen met Opgeve: amme nooit nie (Omroep Zeeland) en Mannen in zwart – [...]

VERTONINGEN IN NOVEMBER

oktober 26th, 2019|

VERTONINGEN IN NOVEMBER In november zijn er weer meer dan 10 film festivals die SCHAPENHELD vertonen in hun officiële selectie of hoofd competitie. Er zitten gerenommeerde film festivals en premières tussen, zoals de Amerikaanse première op het Academy Award gekwalificeerde DOC NYC, de Britse [...]

VERTONINGEN DEZE MAAND

september 21st, 2019|

SCHAPENHELD VERTONINGEN KOMENDE MAAND De documentaire SCHAPENHELD is weer geselecteerd in competitie door allerlei gerenommeerde film festivals. De festivals en vertoningen zijn bijna niet bij te houden allemaal, laat staan dat we in staat zijn om alle festivals te bezoeken. In Nederland is de regisseur er [...]

GOUDEN KALF COMPETITIE | NPO-FONDS BIJDRAGE | TELEDOC CAMPUS

juli 23rd, 2019|

In Gouden Kalf Competitie op Nederlands Filmfestival SCHAPENHELD is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie van de 39e editie van het Nederlands Film Festival. De film wordt tijdens het NFF dat plaatsvind van 27 september t/m 5 oktober in Utrecht ook vertoond. De winnaars van de [...]

KIJKCIJFERS: IN COMPETITIE MET WK VOETBAL, PINKPOP EN DR. POL

juni 11th, 2019|

Bekijk hier de film SCHAPENHELD | Bekijk hier de DocTalk Gisterenavond was de nationale TV premiere van SCHAPENHELD op KRO-NCRV 2DOC NPO2. De documentaire is nu terug te kijken via uitzending gemist. Hashtag Schapenheld was gisteren trending op Twitter, zie hieronder een greep uit de reacties. [...]

EL HEROE DE LAS OVEJAS AKA SCHAPENHELD

mei 20th, 2019|

Vertoningen SCHAPENHELD May 23, 20:00 Cinemex 9 May 24, 18:00 Cinemex 10 EL HEROE DE LAS OVEJAS AKA SCHAPENHELD EL HEROE DE LAS OVEJAS aka SCHAPENHELD, beleefd zijn Zuid-Amerikaanse première in Mexico op het 11e Cinema Planeta film festival. Het festival is vandaag begonnen en [...]

WINNAAR BESTE DOCUMENTAIRE GREEN WARSAW AWARD

mei 16th, 2019|

Winnaar beste documentaire Green Warsaw Ton van Zantvoort met zijn documentaire film SCHAPENHELD is de winnaar van de beste documentaire in de Green Warsaw competitie op het 16e Millennium Docs Against Gravity Film Festival dat plaatsvond van 10 tot 19 mei in Polen. Het Millennium Docs Against Gravity festival [...]

IN BELGISCHE BIOSCOPEN EN VIER STERREN RECENSIES

mei 15th, 2019|

Vanaf vandaag draait SCHAPENHELD ook in de Belgische Bioscopen, zoals Budascoop Sphinx Cinema , UGC Cinema's Antwerpen. Op 10 en 11/06 in Filmhuis Mechelen en op 13/06 in UGC Turnhout (MOOOV). Ook kwamen er vandaag diverse vier sterren recensies uit: "Schapenheld laat het bijzondere bestaan van een herder fabelachtig [...]

BESTE EUROPESE CINEMATOGRAFIE PRIJS

mei 13th, 2019|

Ton van Zantvoort wint de beste Europese Cinematografie Prijs tijdens ECA ( European Cinematography AWARDS) BESTE EUROPESE CINEMATOGRAFIE PRIJS Ton van Zantvoort heeft met zijn film SCHAPENHELD de Beste Europese Cinematografie Prijs gewonnen tijdens het European Cinematography AWARDS ( ECA) event. Een competitie voor filmmakers wereldwijd. [...]

Beste Documentaire

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top