Gisterenavond was de nationale TV premiere van SCHAPENHELD op KRO-NCRV 2DOC NPO2. De documentaire is nu terug te kijken via uitzending gemist. Hashtag Schapenheld was gisteren trending op Twitter, zie hieronder een greep uit de reacties. Er is ook een DocTalk gemaakt met regisseur Ton van Zantvoort. In dit 15 minuten durende interview met de maker, hoor je meer over het maak proces en hoe het nu gaat met Stijn.

Deze ochtend kregen we de kijkcijfers binnen. Zoals ook de herder onder prestatie druk staat en moet concurreren, is dat ook het geval bij een documentaire. Volgens de omroep heeft de film het goed gedaan. We stonden voor 5% kijktijd aandeel in de boeken en dat heeft Schapenheld gehaald (272.000). Daar komt nog wat bij van de herhalingen uitgesteld kijken. Grappig om te zien dat alles geanalyseerd wordt. Een schaapsherder is in competitie met WK voetbal, Pink Pop en Dr. Pol.

KIJKCIJFERS

De 2Doc: Schapenheld haalde 272.000 kijkers en een aandeel van 5,2% in de doelgroep 6 jaar en ouder. Iets hoger dan de 2Doc (Jij bent mijn vriend) die vorige week maandag werd uitgezonden (203.000 kijkers en een aandeel van 4%). Gisteren was er sterke concurrentie vanuit NPO1 (Voetbal WK Can-Cmr met 857.000 kijkers), NPO3 (50 jaar Pink Pop met 466.000 kijkers) en RTL4 (In de voetsporen van Dr. Pol met 834.000 kijkers).

Publieksopbouw
De kijkers zijn 35 jaar en ouder en 60% van de kijkers is vrouw. De aflevering was vooral goed bekeken door de groep Vrouw 65+ (aandeel 11,2%). De kijkers horen tot de leefstijlgroep Welgestelde Verdiepingszoekers en Bescheiden Burgers.

Curve
Het doorkijkpercentage vanuit de lead-in (Groeten uit Holland met 146.000 kijkers) was aan de lage kant, 21%. Veel in- een uitstroom tijdens de uitzending. Dipje vanaf 20:56 uur (bij ‘Radio studio’), uitstroom naar NPO1 (voetbal), NPO3 (50 jaar Pink Pop) en kijkers die hun televisie uitzetten. Er is forse daling na het piek om 21:19 uur (bij ‘schaap slachten’), uitstroom naar NPO1 (voetbalwedstrijd), NPO3 (50 jaar Pink Pop) en RTL4 (Dr. Pol).

Update: 20-06-2019
2doc: Schapenheld op 10 juni heeft 18.250 online Streams Starts (tot en met 6 dagen na uitzending). Verder is 2doc: Schapenheld door 19.000 kijkers uitgesteld gekeken en de definitieve aantal kijkers is gegroeid tot 291.000 kijkers.

Zie hieronder een impressie van wat er op twitter rond ging.

Trending topic op Twitter

Brabants Dagblad |

Lovende reacties op Twitter over Brabantse Stijn in documentaire Schapenheld: ‘bijzonder mooi, maar ook zeer triest’

GOIRLE – Dagelijks met je schaapskudde trekken over de Brabantse heide. Het lijkt een idyllisch leven, maar niets is minder waar. In de documentaire ‘Schapenheld’ staat de Goirlese Stijn Hilgers met zijn schapen centraal. Stijn loopt tegen allerlei problemen van deze tijd aan, terwijl schaapherder een eeuwenoud beroep is. Volgens kijkers een prachtige, maar ook zeker trieste documentaire.

In de documentaire zien we het drama rondom schaapherder Stijn en zijn kudde zich als vanzelf ontwikkelen. Zo zijn er problemen met schapen die poepen in een dorp, boetes van minimaal 300 euro, ongeduldig verkeer, klagers en norse agenten.

Kijkers waren vol lof over de documentaire. ,, Interessante docu. Mooi gefilmd, triest verhaal”, laat Niels-Peter Foppen weten op Twitter. Nicole keek de aflevering terug: ,,Wat een gezeur over die schapenkeutels zeg! Mensen zijn echt niet goed snik meer tegenwoordig. Mooie docu, maar wel verdrietig ook.”