• Poster-Dick-verdult-documentaire-award
  • Dick Verdult | Dick el Demasiado movie
  • Dick Verdult | Dick el Demasiado Documentary
  • Dick-verdult stedelijk museum

Dick Verdult – Het Is Waar Maar Niet Hier

regie: Luuk Bouwman
productie:
NEWTON film, seriousFilm
taal:
Nederlands, Spaans, Engels, Frans
ondertitels:
Nederlands, Engels, Spaans
lengte:
60 minuten voor televisie, 70 minuten voor bioscoop
audio:
5.1 / stereo
beschikbaar op:
DCP, DVD, h264
ISAN:
0000-0004-679A-0000-I-0000-0000-K
sales:
(North / South America): Gluon Media LLC: lipe [at] gluon.media
distributie:
(Argentina): Fuera De La Comun
De Eindhovense kunstenaar en muzikant Dick Verdult is al decennialang actief. Hij wordt gezien als outsider en als ‘laatste dadaïst’ maar de waanzin in zijn werk blijkt zeer gecontroleerd en allereerst ingegeven door persoonlijke ervaringen in zijn jeugd als Philipskind in Latijns Amerika. In plaats van het globalisme als een probleem te zien, is Verdult een tevreden transculturele mutant. We zien hoe hij nu op zijn 60e een cultmuzikant in Zuid-Amerika, Rusland en Japan is en internationaal toenemende
aandacht krijgt als beeldend kunstenaar. De documentaire onderzoekt Verdult’s multidisciplinaire, internationale kunstpraktijk. We zien Verdult aan het werk in zijn ateliers in Bergeijk en Calanda (Spanje) en tijdens een tour naar Peru, Colombia en Argentinië.

logline

‘Dick Verdult – Het Is Waar Maar Niet Hier’ is een documentaire over de enigmatische kunstenaar en cult muzikant Dick Verdult (Eindhoven, 1954) – in Latijns Amerika bekend als Dick El Demasiado.

synopsis (lang)

Dick Verdult is een kunstenaar en muzikant die zich onmogelijk in één hokje laat vangen. Hij maakt werk dat humoristisch en ongrijpbaar is. In recensies vallen woorden als ‘ontregelend’, ‘krankzinnig’ en ‘nietlogisch’. De documentaire toont Verdult’s veelzijdigheid. Hij bouwt installaties, schildert, schrijft, maakt muziek. Waar veel kunstenaars naar herkenbaarheid streven, gebruikt Verdult alle media, de één schijnbaar haaks op de andere. Hij hoort nergens bij.

Verdult heeft een vet Brabants accent maar schakelt moeiteloos naar het Spaans, Engels, Frans. Hij groeide op als Philipskind in Latijns-Amerika en studeerde film in Parijs in de jaren na het studentenoproer. Wat hij van de verschillende culturen tot zich heeft genomen en neemt, zijn bepalend voor zijn eigenzinnige blik. Hij legt verbanden en ziet curiositeiten die anderen niet zien. Ervaringen uit zijn jeugd komen soms heel direct terug in zijn werk. In plaats van het globalisme als een probleem te zien, beleeft de eenmans-multinational Verdult het als een tevreden transculturele mutant.

Gedurende de documentaire zien we verschillende paradoxale kanten van Verdult. Er broeien politieke thema’s in zijn werk, maar hij blijkt wars van eenduidige politieke statements. “Als je vraagt waar gaat het over, dáár gaat het over.” Ondanks het idiosyncratische van het werk is Verdult alles behalve een zonderling figuur, hij heeft een gezin en omringt zich met jonge vrienden. Ogenschijnlijk ‘gestoorde’ performances en installaties starten maanden van te voren met een zorgvuldig gedefinieerde strategie.

De film volgt Verdult terwijl hij muziek en beeldende kunst maakt, in zijn ateliers in Bergeijk en Calanda (Spanje) en tijdens een tour naar Peru, Colombia en Argentinië. Zijn ongeremde scheppingsdrang, zijn stelselmatig terugkomen met verrassende perspectieven in alle media blijken een inspiratie voor jongeren over de wereld.

Luuk Bouwman (Oss, 1977) studeerde film aan kunstacademie St. Joost in Breda. Hij maakte items voor het televisie programma ‘Waskracht!’ (VPRO). In 2001 richtte hij Tropisms.org op- een documentaire vlog op internet. Hij maakte voorheen ‘Het Nieuwe Westen’ (60min, VPRO, 2006), ‘Donker Oss’ (70min, Omroep Brabant, 2011) en ‘De Bond tegen vloeken’ (52min, EO, 2015). Van 2004 tot 2012 speelde hij gitaar in de technopunk band Aux Raus. Hij heeft een tweewekelijks radioprogramma op Red Light Radio en maakt samen met Rafael Rozendaal elektronische muziek, onder de naam Cold Void.

luuk-bouwman-regisseur-dick-verdult

Director’s statement

Ik leerde Dick Verdult kennen als een gerucht. Tijdens een tour in Mexico (met de band Aux Raus waarin ik speelde) hoorde ik zijn naam vaak vallen. Dick El Demasiado, de Nederlander die in Latijns- Amerika succes oogstte met zijn experimentele Spaanstalige muziek. We ontmoetten elkaar verschillende keren. Zijn muziek, humor en de jongeren die hij overal als een magneet om zich heen verzamelde, maakten veel indruk.

Bij zijn tentoonstelling in 2011 in het Van Abbemuseum werd me de schaal van zijn onderneming pas echt duidelijk: zijn verleden en heden als filmmaker, beeldend kunstenaar, schrijver. De muziek en uitvinding van zijn alter-ego ‘Dick El Demasiado’ bleek slechts één van de concepten in zijn multidisciplinaire praktijk. In de catalogus van de solo-tentoonstelling in Museo El Chopo Unam (Mexico DF) schrijft de Mexicaanse curator Cuauhtémoc Medina: ‘Dick laat zich niet opsluiten binnen de vier muren van zijn materiaal. Het is een kunstenaar die altijd aan het uitspreiden is. Hij is in essentie zonder begin of einde, een antwoord op het overweldigende en monsterlijke van het leven‘.

Met zijn grillige, compromisloze en avontuurlijke werk en multi-disciplinaire praktijk, lijkt Verdult een schakel tussen het anarchisme van de jaren ’60, het Do It Yourself van de jaren ’80 en de huidige internet-generatie. In een benauwend, xenofobisch cultureel klimaat is het plezier dat Verdult beleeft aan de complexiteit van een globaliserende cultuur fris en actueel. Deze vrijheid is het kloppende hart van de film.

Over Dick Verdult

Dick Verdult’s (Eindhoven, 1954) kunstenaarspraktijk omvat films, performances, grafiek, beelden, tekeningen, radio-uitzendingen, teksten en muziek. Verdult werkt individueel, maar is tevens steeds de sturende kracht achter de totstandkoming van verschillende groepsverbanden. Met zijn brede oriëntatie
paste hij in eerdere decennia moeilijk binnen de geldende disciplinaire afbakeningen.[…] Nu echter, maakt zijn artistieke diversiteit hem tot een voorloper van de hedendaagse hybride kunstpraktijk, die juist in het huidige decennium geschikt lijkt om lokale en globale werkelijkheden te verbeelden en te begrijpen.
– Catalogus Van Abbemuseum, Eindhoven (NL)

Verdult savours the moment of surprise, the clash, the accident: the moment when things collide and something new has to come about, when something -or someone- is forced to change. This confrontation with a notorious reality often causes a confusion that we, as witnesses, turn into laughter, but it is the kind of humour that we sense is not necessarily meant to be funny. Humour is only the emergency exit to which Verdult has left the door open, even though he would prefer other reactions.
– Andreas Broeckmann, curator/ kunsthistoricus (DE)

Cumbia has steadily spread to the world in the past several years and into the club scene as well, led by Manu Chao and this eccentric Dutch man based in Argentina, Dick El Demasiado. If Manu was missionary style, Dick is stand-up doggy style.
– Shinya Matsuyana (Japan)

Dick [is] known as the godfather of experimental cumbia in Argentina. […] The second edition of the Festicumex, held in Buenos Aires in April 2003 – bringing together cumbia, electronica, and regional folk music from the interior provinces of Argentina – would later be remembered as a historic moment in the city’s experimental music history.”
– Bridget Gleeson, BBC (UK)

Je tast, maar raakt nét niet aan. Je volgt de choreografie die Verdult heeft uitgestippeld. Absurdistisch is die choreografie, vol toevallige schoonheid en mededogen. Als alles is gezien, maar niet alles per se begrepen, dan vertrek je, in de wetenschap iets speciaals te hebben meegemaakt.
– Lucette ter Borg, NRC

Dick Verdult Studio

met speciale dank aan
Dick Verdult
Maria van Heeswijk
Julio Lozano
Francisco Toquica

regie / camera
Luuk Bouwman

montage
Barbara Hin

sound design / final mix
Jeroen Goeijers

extra geluid
Bram Meindersma

grading / deliveries
Laurent Fluttert

compositing / VFX
Jos Wabeke

montage assistentie
Sandro Ligtenberg

muziek
Dick el Demasiado

2e camera
Frederik Duerinck
Alejandro Maly

live muziek opname
Pablo Berardi

productie-assistentie Colombia
Francisco Toquica
Francesca Sanin

productie-assistentie Peru
David Pimentel
Pablo Fernandes Grandez

productie-assistentie Argentinië
Pilar Casanova

productie stagiaire
Sofie van der Graaf

vertaling Spaans
Melissa Tulkens
Debora de Weert-Schuit
Karin Iturralde

uitvoerend producent
Ton van Zantvoort

coproducenten
Omroep Brabant
NEWTON film
seriousFilm

eindredactie Omroep Brabant
Lout Donders

eindredactie coproducenten
Ton van Zantvoort
Koert Davidse
Marc Thelosen

Deze film is mogelijk gemaakt met steun van Mediafonds en Brabantse Beauties. © 2017 Omroep Brabant, NEWTON film, seriousFilm

documentaire-dick-verdult-parnters

advies
Maurice Trouwborst
Frederik Duerinck
Peter Boonstra
Kees Hin
Stefan Mayakowski
Frank van Reemst
Joost Verhey
Hugo van Heijningen
Niels Post
Bram Swarte
David Kleijwegt
Martha Jurkiewicz
Lonneke Gijsbers
Michiel Schuurman

met dank aan
1646 Gallery Den Haag
Art Rotterdam
Annet Gelink Gallery
Annet Gelink
Floor Wullems
Kunststof radio, AVRO

Gimme Shelter / Fort Asperen
European Ceramic Work Centre,
‘s Hertogenbosch
Red Light Radio
Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch
Bastiaan Lips
Joost Conijn
Peter Cox
Luk Sponselee
Lientje Somers
Josephine Bosma
Wim Langenhoff
Harun Bahasoean
Kees Brienen
Alma Mathijsen
José Luis Garcia
Andreas Broeckmann
ARTBo Colombia
NacionRock Argentina
Salon Pueyrredon
El Sudaca Nos Ataca
Zinema Zombie

Pablo Marin Angel
Chucky Garcia
Paulo Licona
Maria Isabel Rueda
José Enrique Plata Manjarrés
Andres Franco
Francisca Sanin
Victor Albarracin
Judy Carrera
Rodrigo Duarte
Fabio Alberti
Marcelo Domizzi
Diego Zenobi
Rob Conlazo
Manu Schaller
Diego Seoane
Nico Kokote del Porto
Pancho Muñoz
Pato Perrazo
Paula Herrara, Casa Animal
Silvina Sodero
Manuela Johanna Covini

Wereldwijd te bekijken op VOD met Engelse, Spaanse en Nederlandse ondertitels via Cinema Delicatessen

In Zuid Amerika is de film te bekijken op itunes.

Festival/omroep Locatie Datum Tijd Tickets / Venue/ extra
Cine Tonalá Tijuana Mexico 05-08-2018
Cine Tonalá CDMX Mexico 03-08-2018
Cineteca Nacional CDMX Mexico Premiére 02-08-2018
Cine Tonalá Bogotá Colombia 21-07-2018
Effect Festival Den Bosch, Nederland 09-06-2018
10-06-2018
Cine Cairo Rosario, Argentinië 31-05-2018
Cordoba Argentinië 24-05-2018
In-Edit Festival Amsterdam Nederland 18-05-2018 Ketelhuis
World Film Festival Estonia 22-03-2018
Groene Engel Oss, Nederland 16-02-2018 20:30 + Q&A
Willem II ‘s-Hertogenbosch, Nederland 24-01-2018 18:00 + Q&A
Society Sexyland Amsterdam, Nederland 07-01-2018 19:00 ism Subbacultcha, Red Light Radio + Optreden Dick + Q&A
SeriousFilm Festival Rotterdam,Nederland 06-01-2018 22:00 Tante Nino + Q&A
Transcinema Festival Lima, Peru 01-12-2017
Phonocinema Festival Montevideo, Uruguay 26-11-2017
Lugar a Dudas Cali, Colombia 08-11-2017
In-Edit Festival Bogota, Colombia 09-11-2017
10-11-2017
19.00
20.00
SALA KUBRICK
SALA TONALÁ
Centro Cultural Recoleta Buenos Aires, Argentina 05-11-2017
12-11-2017
19-11-2017
26-11-2017
Feria Odeón (Espacio Odeón) Bogota, Colombia 27-10-2017
28-10-2017
29-10-2017
19.00
15.30
17.30
Locatie Z Den Haag 06-10-2017 21.00
Mistyfields Festival
Asten-Heusden 01-09-2017
02-09-2017
02-09-2017
19.00
15.00
19:00
AMNH-mead-logo Margaret Mead Festival / USA Première  New York, USA 20-10-2017 18:30 77th Street, New York
American Museum of Natural History
Popup Cinema @ Nwe Vorst Tilburg 20-10-2017 20.00
Verkadefabriek ‘s-Hertogenbosch 08-10-2017 16.00
De Aleph Centrum voor de Kunsten Drunen 28-09-2017 20.00
Cinema Kiek in de Pot Bergen op Zoom 17-09-2017 18.45
Festival Latino Americano Rotterdam 26-08-2017
24-08-2017
16.15
19.30

+ optreden Dick Verdult
De Cacao Fabriek Helmond 11-07-2017 19.00 + Q&A Rocco Verdult
FC Hyena i.s.m. Red Light Radio Amsterdam 09-07-2017 19.00 + Q&A / DJ Pinchado
Filmhuis Alkmaar Alkmaar 27-06-2017 19.00 + Q&A
Natlab door Plaza Futura Eindhoven 25-06-2017 16.00 + Q&A
Filmhuis Alkmaar Alkmaar 25-06-2017 19.30
Bafici-festival BAFICI / Wereld Première Buenos Aires, Argentinië 22-04-2017
25-04-2017
26-04-2017
23:10
13.30
15.40
V. RECOLETA 10
A. Belgian 3
A. Belgrano 3
DOCfeed DOCfeed / nationale première TAC, Vonderweg 1, Eindhoven 16-02-2017
17-02-2017
19-02-2017
20.00
21.00
19.00
+ Q&A

+ Q&A

lab111-amsterdam LAB 111 LAB 111, Arie Biemondstraat 111, Amsterdam 18-02-2017 19:00  + Q&A
http://newtonfilm.nl/wp-content/uploads/2015/09/ob-logo.gif Omroep Brabant 18-02-2017 22:00 +
0.00

“Ongrijpbaar, onvoorspelbaar, een wonderlijk fenomeen. Een opwekkend elixir, deze film.”

Sacha Bronwasser, Volkskrant

“Een vrijwel compleet, liefdevol beeld van een enigmatische, onvermoeibare kunstenaar.”

Dieter van den Bergh, Eindhovens Dagblad

“Ga naar de documentaire over Dick El Demasiado als je weet wat goed voor je is.”

Thump, VICE

“Een ode aan de (glim)lach.”

Kees Hin, Filmmaker

“The film is filled with what is missing in our daily life so much.”

Sir Harald Art, Art Galery

“Een perfecte combinatie tussen Jeroen Bosch, Dada en James Ensor. Eén man, één groot feest.”

Michiel Romeyn, acteur / beeldend kunstenaar

Volkskrant-4-sterren-documentaire-dick-verdult- Eindhovens-dagblad-totaal-genie Vice-thump-documentaire

  • US-Premiere-Margaret-mead

USA PREMIÈRE OP MEAD FESTIVAL NEW YORK

USA PREMIÈRE OP MEAD FESTIVAL NEW YORK 'Dick Verdult - Het Is Waar Maar Niet Hier' is geselecteerd voor het Margaret Mead Film Festival in New York. Het Margaret Mead Film Festival [...]

  • bioscoop vertoningen

VERTONINGEN IN NEDERLAND

Onze documentaire over Dick Verdult tourt deze zomer door Nederland. Dus als je de film gemist hebt, of nog eens op het grote scherm wilt bekijken, bezoek dan een van de theaters in de [...]

  • Best-feature-length-documentary-award-2017-DOCfeed

BESTE LANGE DOCUMENTAIRE 2017

BESTE LANGE DOCUMENTAIRE 2017 Onze documentaire Dick Verdult - Het Is Waar Maar Niet Hier heeft zaterdag de award gewonnen voor Beste Lange Nederlandse Documentaire op het DOCfeed Documentaire Festival Eindhoven. De [...]