Onze documentaire HONDS maakt veel discussie los, zoals OP1  met Martin Gaus.

OP1: Ophef over documentaire HONDS door Martin Gaus

De Teledoc Campus documentaire HONDS van regisseur Josefien van Kooten maakt onverwachts veel discussie los. Vrijwel alle hondenbladen distantiëren zich van de film. Er komen verontwaardigde reacties binnen in de email en op sociale media. Mensen zijn het niet eens met de manier van honden trainen in de film, die volgens hun achterhaald en bewezen onjuist zou zijn. Bij het NPO programma Op1 gaat hondenexpert Martin Gaus in discussie met Ron Kusters, de hoofdpersoon van de film. Martin Gauss uit zich erg kritisch en Jort Kelder kan het gesprek maar moeilijk leiden. In de studio zit ook Nikita met haar hond Chilli, die tevens een hoofdrol hebben in de documentaire HONDS. Nikita heeft veel baat gehad met Ron zijn manier van trainen.

Regisseur Josefien over de discussie: “Mijn intentie van de film was nooit om een ‘goede’ of ‘verkeerde’ manier van trainen te laten zien. Maar ik ben blij dat er een discussie over is ontstaan. Dat zal altijd goed uitpakken voor het welzijn voor honden. Voor mij is de relatie tussen mens en hond zo mooi, waardevol en rijk, dat zie je ook in de film, maar tegelijkertijd vind ik de band in essentie ook een beetje pijnlijk omdat de hond zich uiteindelijk altijd aan zal moeten passen aan de wereld van de mens. De manier van trainen verandert dit gegeven niet volgens mij niet.”

De film draaide op het Nederlands Film Festival in de Gouden Kalf selectie en is de komende weken nog op het grote doek te zien in Natlab Eindhoven, Cinecitta Tilburg en o.a. Chassé Breda. De Tv première van HONDS is op zondag 25 oktober om 23.00 uur op KRO-NCRV op NPO3.

De film HONDS is tot stand gekomen in het kader van Teledoc Campus, een samenwerking van CoBO, Nederlands Filmfonds, NPO-fonds en NPO. HONDS is geproduceerd door Ton van Zantvoort/ NEWTON film voor de KRO-NCRV.

Bezoek de website van de film.

OP1-Discussie-Martin-gaus_Nikita-merken_Arie-slob_Ron-kusters_Jort-Kelder-

OP1 discussie met van links naar rechts Martin Gaus (honden expert), Nikita Merken (hoofdpersoon HONDS), Arie Slob (minister) Ron Kusters (hoofdpersoon HONDS) en presentator Jort Kelder

De tragikomische documentaire toont in observerende shots de complexe relatie tussen mensen en hun hond. Hondenfluisteraar Ron staat mensen bij die problemen hebben met hun honden. De honden vertikken te luisteren, vertonen angstig gedrag, of zijn agressief en bijten. Het blijken vaak niet de honden, maar de baasjes zelf die getraind moeten worden. Door de onbegrensde liefde voor hun dier vergeten mensen hun grenzen aan te geven. De oplossing is dat baasjes leren om zich als hond te gedragen. In de reflectie tussen mens en hond wordt de spanning tussen controle, liefde en machteloosheid in het leven zichtbaar.

Bekijk de trailer