• nieuwe-revu-neerlands-hoop-Ton-van-Zantvoort

Nieuwe Revu portretteert de leiders van een nieuwe generatie. Zij helpen Nederlantd vooruit door de juiste vragen te stellen of door zelf de antwoorden te geven. Deze week: documentairemaker Ton van Zantvoort (39).

TEKST DANNY KOKS

Wat is je beste beslissing van de laatste twaalf maanden?

‘Ik maak al vijftien jaar films en wil al heel lang dat een van mijn documentaires in de bioscoop komt. Toen ik met Schapenheld bezig was, heb ik dat doel voor het eerst concreet gemaakt voor mezelf. Dus de beste beslissing die ik heb gemaakt, is om voor mezelf dat stipje op de horizon te zetten. Het gekke is: als je dat voor jezelf visualiseert en nastreeft, dan lukt het dus ook. In het begin kreeg ik te horen: een film over een schaapsherder, wie zit daarop te wachten? Ik werd daar een beetje om uitgelachen. Maar je moet gewoon in jezelf geloven en door blijven gaan. Mijn documentaire draaide onlangs al op het IDFA, vanaf deze week is hij in de bioscopen te zien. Dat is voor weinig documentaires weggelegd, de bioscoop. Maar ik wil dat mijn film wordt gezien en mensen aanzet om na te denken over de wereld waarin we leven.’

Schapenheld draait om de Brabantse herder Stijn Hilgers en de moeite die het hem kost om als herder het hoofd boven water te houden. Hoe heb jij hem leren kennen?

‘Ik heb in 2010 al eens een korte film over hem gemaakt. De provincie had toen een wedstrijd uitgeschreven voor filmmakers om iets te maken over het culturele erfgoed in Brabant. Mijn schoonmoeder zei toen dat ze nog wel een herder kende. Ik heb een korte film met hem geschoten, waar ik op een festival in Toronto zelfs nog een prijs mee heb gewonnen. Maar ik dacht toen al: hier zit veel meer in. Jaren later liep ik hem weer tegen het lijf, op een foodfestival in Breda. Stijn had zijn kop kaalgeschoren, want, zo vertelde hij, door alle stress van zijn werk was zijn haar uitgevallen. Hij zei: “Je moet nog een film over mij maken.” Toen kwam het hele verhaal naar buiten.’

Lees de rest van dit artikel via Blendl

https://blendle.com/i/nieuwe-revu/neerlands-hoop/bnl-nieuwerevu-20190220-55294fd6b81?sharer=eyJ2ZXJzaW9uIjoiMSIsInVpZCI6ImhlcnJpZWNvbW11bmljYXRpZSIsIml0ZW1faWQiOiJibmwtbmlldXdlcmV2dS0yMDE5MDIyMC01NTI5NGZkNmI4MSJ9

CV

Studie
Ton studeert in 2003 cum laude af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda. Drie jaar later heeft hij zijn eerste documentaire af, over mijnwerkers in Bolivia.

Documentaires
Andere films op Tons cv zijn onder andere A Blooming Business (2009) over de bloemenindustrie in Kenia en De Benno Tapes(2015) over de reïntegratie van de voor ontucht veroordeelde zwemleraar Benno L.

Schapenheld
Vanaf deze week draait zijn nieuwste film in de bioscoop. Schapenheld gaat over een Brabantse herder wiens dromen over een mooiere wereld onmogelijk worden gemaakt door de moderne samenleving.

  • Deze-week-in-bioscoop