Archief links:
TEEK festival foto impressie
TEEK AWAY dag 3, 2004
TEEK DVD, 2004


In het verleden heeft stichting TEEK verantwoordelijkheid genomen voor artistieke, eigenzinnige en experimentele films door een festival exclusief voor deze films te organiseren: het TEEK film- en animatiefestival. Dit was een initiatief van filmstudenten dat al snel werd ondersteund door een grote groep vrijwilligers en diverse partners. In de kern ging het om de nieuwsgierigheid naar het werk van onafhankelijke filmmakers en de heimelijke wens met hen een passie te delen: het vieren van de buitengewone film.

 2002 – 2004:

Het TEEK film- en animatiefestival biedt nieuwe, getalenteerde film- en animatiemakers uit Nederland en België een podium om hun talenten aan het publiek te presenteren. Daarnaast komt een breed publiek in aanraking met een gevarieerd aanbod van audiovisuele werken, gemaakt door makers die op het punt staan om hun plaats in de professionele filmwereld te veroveren.

Dat er vraag was naar een dergelijk podium bleek uit de vele inzendingen van filmmakers en animatoren uit Nederland en België, die stichting TEEK ieder jaar weer ontving. De urgentie werd duidelijk door het grote aantal bezoekers en de uitverkochte zalen. In samenwerking met verschillende partners (waaronder de provincie Brabant, de gemeente Breda, akademie St. Joost, poppodium Mezz, stichting Idee Fixe, stichting Kop) en een grote groep vrijwilligers groeide het festival uit tot een driedaags evenement dat plaatsvond op verschillende locaties in Breda, waarbij er naast de vertoning van films, in een zelfgecreëerde bioscoop, ook ruimte was voor diverse video-installaties, lezingen en workshops.

Om tot resultaat te komen hebben de organisatoren van het festival -zelf ook filmmakers- enkel hun dromen gevolgd. Dat was namelijk het vertonen van (hun) films in een grootse ambiance, met een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Met programmaboekjes om de makers en hun films in de spotlight te zetten, waarbij bumpers en teasers het festival een gezicht gaven. Posters, flyers en banners maakten, op hun beurt, het festival in de wijde omtrek zichtbaar en trokken een breed publiek aan. Stembiljetten zorgden ervoor dat de discussie onder het publiek aangewakkerd werd. Dat de groep vrijwilligers bestond uit getalenteerde vormgevers, beeldhouwers, animatoren, grafici en fotograven was zeer fortuinlijk. Alles werd met oog voor kwaliteit, tot in de puntjes, verzorgd. Dit maakte de organisatie daadkrachtig en professioneel.

Een festival is tegenwoordig van mindere urgentie, maar het belang en de noodzaak van de buitengewone film is voor stichting TEEK onverminderd altijd aanwezig.